PAAB AGIH SUMBANGAN KORPORAT RM40,000

Kuala Lumpur, Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB) syarikat milik penuh Menteri Kewangan Diperbadankan mengagihkan sumbangan korporat berjumlah RM40,000.00 kepada lapan penerima terpilih iaitu :

NO PENERIMA
1. Sekolah Rendah Agama Al-Tabrani AU3 Keramat, Kuala Lumpur
2. Surau Nurul Iman, AU3 Keramat, Kuala Lumpur
3. Masjid Al Aman, Lembah Jaya, Ampang, Selangor
4. Sekolah Tahfiz Al-Fadhni, Lembah Jaya, Ampang, Selangor
5. Masjid Jami’ul Huda, Kampung Melayu Ampang, Selangor
6. Masjid Al Amin, Kampung Sungai Tekali, Hulu Langat, Selangor
7. Raudhah Tahfiz Al Quran, Batu 11, Hulu Langat, Selangor
8. Masjid Toriq Bin Ziyad, Kem Sungai Besi, Kuala Lumpur

Ketua Pegawai Eksekutif PAAB, Abdul Hadi Ali berkata, kesemua penerima terbabit dipilih berdasarkan lokasi mereka yang terletak di kawasan kritikal menerima kesan langsung daripada pembinaan Projek Loji Rawatan Air (LRA) Langat 2.

Beliau menjelaskan, sumbangan berkenaan merupakan sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporat PAAB tahun ini bagi meringankan beban dan tanggungan lebih-lebih lagi selepas wabak COVID-19 melanda negara dan menjejaskan sumber kewangan serta ekonomi masyarakat.

Tambah beliau, sumbangan itu juga membuktikan yang PAAB tidak pernah mengabaikan kawasan, kariah dan masyarakat yang terkesan dengan pembinaan projek berkenaan malah sentiasa prihatin serta mendengar keluhan yang disuarakan penduduk setempat.

Majlis Penyerahan Sumbangan Korporat PAAB Prihatin 2020 disempurnakan oleh Pengerusinya, Datuk Seri Hasan Arifin di ibu negara.

Abdul Hadi juga berharap penduduk yang mengalami kesulitan seperti penutupan jalan, gangguan bekalan air berkala dan kesesakan lalu lintas kesan daripada projek itu untuk terus bersabar serta memahami kekangan yang dihadapi sehingga mengalami kelewatan.  

Antara faktor kelewatan projek LRA Langat 2 itu termasuk cabaran mendapatkan permit penggunaan tanah, permit pengeluaran hasil tanah dan batuan yang melibatkan kawasan hutan simpan, kelulusan untuk kerja-kerja penanaman dan pemasangan paip yang melalui beberapa kawasan perumahan yang padat serta melibatkan projek lain yang berskala besar.

PAAB bertanggungjawab membangunkan LRA Langat 2 yang merangkumi 23 pakej membabitkan kawasan termasuk Hulu Langat, Cheras, Sungai Besi, Bukit Jalil, Petaling, Bandar Kinrara, Bukit Dengkil, Ampang serta Keramat AU3. 

Ia merupakan projek LRA terbesar di Asia Tenggara yang mula dibina pada Mac 2014 dan dijangka siap sepenuhnya menjelang 2023 dengan keseluruhan projek telah 81.9 peratus siap. LRA Langat 2 berupaya membekalkan keperluan 1,130 juta liter air sehari kepada penduduk di Lembah Klang sekali gus meningkatkan rizab bekalan air di Selangor.

Kerajaan persekutuan bersetuju membina LRA Langat 2 dengan kos RM3.7 bilion bagi menampung keperluan dan permintaan tinggi bekalan air di Lembah Klang.

KHAIRIL AMRI TAJUDDIN

Corporate Communications

Pengurusan Aset Air Berhad

03-2614 5535 / 017 4060 717

khairil@paab.my